Zupa krem z selera

Tagi: , , , , , , , ,

Zupa krem z selera to smaczna i pożywna propozycja na obiad lub podwieczorek. Świetnie smakuje ostro przyprawiona.

Porcja dostarcza średnio 350kcal, 16g białka, 9g tłuszcz, 72g węglowodanów.

  • 500g selera naciowego
  • 2 ziemniaki (ok.150g)
  • włoszczyzna- marchewka, seler, pietruszka, por (ok. 250g)
  • 1 mała cebula (ok. 50-70g)
  • jogurt naturalny- 50-100g
  • olej rzepakowy 5g
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra

Włoszczyznę gotujemy w wodzie ok. 1 godziny- po tym czasie warzywa wyjmujemy (potrzebujemy tylko bulionu) do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i seler naciowy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Gdy się ona zeszkli, dodajemy ją do selera i ziemniaków.

Zupę dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, po tym czasie zupę doprawiamy do smaku, blendujemy na krem. Gdy zupa zacznie stygnąć dodajemy jogurt naturalny do zabielenia.

Przepis autorstwa Pauliny Hofman, autorki bloga:www.smakowitykasek.pl

Zapamiętaj!

OGÓREK - Zawiera bardzo dużo wody ok. 96 %, toteż jest bardzo niskoenergetyczny, gdyż w 100g jest tylko 13 kcal. Wartość odżywcza ogórków jest niewielka, zawierają nieznaczne ilości witamin i związków mineralnych. Cechuje go również duża zawartość enzymu zwanego askorbinazą, który ma zdolność niszczenia witaminy C, dlatego odradza się sporządzania sałatek łącząc pomidora z ogórkiem, gdyż zawarta w nim askorbinaza wpłynie niekorzystnie na witaminę C zawartą w pomidorach.

Zapisz na newsletter

Będziemy inspirować Cię pysznymi przepisami, informować o nowinkach związanych ze zdrowym odżywianiem i promocjach w naszej ofercie.