Zupa krem z selera

Tagi: , , , , , , , ,

Zupa krem z selera to smaczna i pożywna propozycja na obiad lub podwieczorek. Świetnie smakuje ostro przyprawiona.

Porcja dostarcza średnio 350kcal, 16g białka, 9g tłuszcz, 72g węglowodanów.

  • 500g selera naciowego
  • 2 ziemniaki (ok.150g)
  • włoszczyzna- marchewka, seler, pietruszka, por (ok. 250g)
  • 1 mała cebula (ok. 50-70g)
  • jogurt naturalny- 50-100g
  • olej rzepakowy 5g
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra

Włoszczyznę gotujemy w wodzie ok. 1 godziny- po tym czasie warzywa wyjmujemy (potrzebujemy tylko bulionu) do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i seler naciowy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Gdy się ona zeszkli, dodajemy ją do selera i ziemniaków.

Zupę dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, po tym czasie zupę doprawiamy do smaku, blendujemy na krem. Gdy zupa zacznie stygnąć dodajemy jogurt naturalny do zabielenia.

Przepis autorstwa Pauliny Hofman, autorki bloga:www.smakowitykasek.pl

Zapamiętaj!

RZEŻUCHA - Rzeżuchę można sukcesywnie "strzyc" do sałatek lub spożywać jako dodatek do kanapek. Zawiera ona wiele cennych pierwiastków takich jak: jod, żelazo a także duże ilości witaminy C, A oraz pewną ilość witaminy B1, olejki eteryczne nadające jej specyficzny smak i zapach wpływające pobudzająco na trawienie.

Zapisz na newsletter

Będziemy inspirować Cię pysznymi przepisami, informować o nowinkach związanych ze zdrowym odżywianiem i promocjach w naszej ofercie.